A e dini çfarë janë këto pika që shohim në qiell?

A ju ka ndodhur që papritmas të keni ndjesinë të shihni si njolla në syrin tuaj?

Nëse po, do të jeni të interesuar të dini pse mund të perceptoni ato trupa të bezdisshëm lundrues në fushën tuaj vizuale.

Le të fillojmë së pari me një mini-leksion mbi anatominë e syrit; Para syve tuaj është kornea, dhe pas saj irisi, e cila është aureola me ngjyrë e ngarkuar për të kontrolluar sasinë e dritës që hyn në sy, dhe në qendër është bebja, domethënë pika e zezë e syrit, shkruan meganews.al.

Sipas BBC, emri i tyre shkencor është “myodesopsias” ose ato njihen gjithashtu si “miza lundruese” dhe megjithëse japin përshtypjen e të qenurit vetëm një iluzion optik, në të vërtetë këto grimca gjenden brenda syrit tuaj.

Rightshtë e drejtë, këto figura lundruese që duken si krimba ose rrjetëza janë papastërti të vogla që kanë depërtuar në humorin e qelqtë të syrit tuaj, një lëng xhelatinoz i përbërë nga uji, si dhe sasi të vogla të klorit, natriumit, proteinave, kolagjenit dhe acidit hialuronik, shkruan meganews.al. Funksioni i humorit qelqor është thelbësor pasi siguron qëndrueshmëri në sy dhe parandalon shkëputjen e retinës.

Sipas revistës Muy Interesante, vlerësohet se të paktën 70% e njerëzve do të vëzhgojnë “mizat lundruese” në fushën e tyre vizive në një moment të jetës së tyre dhe kjo shpesh është arsyeja kryesore për vizitat e shpeshta te okulisti.

Shfaqja e miodeopsive i atribuohet faktorëve të tillë si mosha ose miopia, pasi humori i qelqtë nuk përtërihet kurrë dhe ndërsa plakemi, grimcat mund të grumbullohen brenda. Këto nuk paraqesin ndonjë rrezik për shëndetin kur shihen vetëm në kohë të veçanta siç është shikimi i një qielli me diell ose i një çarçafi të bardhë.

Sidoqoftë, sipas BBC FUTURE , nëse shfaqja e këtyre njollave është shumë e shpeshtë mund të jetë një shenjë e një shkëputjeje të retinës dhe nëse nuk trajtohet në kohë, mund të shkaktojë verbëri të pariparueshme, shkruan meganews.al. Shfaqja e këtyre grimcave është shumë e rrallë tek të rinjtë, por kur ato shfaqen është për shkak se u mungon një dietë e pasur me vitamina dhe minerale.

Mënyra e vetme më e mirë për të dalluar shkaqet dhe trajtimin për të luftuar miodesopsinë është të shkoni te mjeku juaj ose okulisti i besuar, vetëm se ata mund t’ju japin një diagnozë 100 përqind të sigurt.

A i keni parë ndonjëherë këto pika në sytë tuaj? Na shkruani në seksionin e komenteve.

/RDA News