Itali/ Cilat rajone ndryshojne ngjyre nga dita e diele

0
177

Ministri i Shëndetësisë, Roberto Speranza, bazuar në të dhënat dhe indikacionet e Dhomës së Kontrollit, do të nënshkruajë një urdhëresë të re që do të hyjë në fuqi të Dielën 21 Shkurt. Rajonet e Campania, Emilia Romagna dhe Molise kalojnë në zonën portokalli.


Shenjat e një tendence drejt një “rritje graduale të evolucionit epidemiologjik” konfirmohen për javën e tretë dhe vërehet një “përkeqësim i nivelit të përgjithshëm të rrezikut”. Kjo kërkon masa zbutëse kombëtare dhe zbutje / ndërhyrje të përpiktë në zonat më të përhapura, vëren drafti. Një “rritje e re e shpejtë e numrit të rasteve mund të çojë shpejt në një mbingarkesë të shërbimeve shëndetësore pasi do të përshtatej në një kontekst në të cilin incidenca bazë është akoma shumë e lartë dhe ka akoma shumë njerëz të shtruar në spital për COVID-19”.


Rajonet po presin të dinë ngjyrën që do t’u caktohet atyre duke filluar nga e diela. Ka 10 Qarqe dhe Provinca Autonome që kanë një Rt të përpiktë më të madhe se 1, nga të cilat 9 gjithashtu në kufirin e poshtëm, të përputhshëm me një skenar të tipit 2, krahasuar me javën e kaluar. Kjo është ajo që del nga monitorimi javor i ISS dhe Ministrisë së Shëndetësisë mbi progresin e pandemisë. Një rajon, Umbria, ka një nivel të lartë rreziku. Ka 12, krahasuar me 10 në javën e mëparshme, rajone me rrezik mesatar (nga të cilat 6 me probabilitet të lartë të progresit me rrezik të lartë në javët e ardhshme) dhe 8 me rrezik të ulët.


Ekzistojnë tre rajone që duhet të ndryshojnë nga e verdha në portokalli bazuar në të dhënat e monitorimit. Sipas asaj që mësohet, ata janë Molise, Campania dhe Emilia Romagna. Provinca Autonome e Bolzanos dhe Umbrisë duhet të kalojnë në të kuqe edhe nëse pjesërisht ato tashmë ishin me urdhëresa rajonale. Vendimi do të merret nga Ministri Speranza në orët e ardhshme në dritën e vlerësimeve të fundit nga dhoma e kontrollit dhe Komiteti Teknik Shkencor.


Ndërkohë, ekziston një rajon, Valle d’Aosta, i cili mund të jetë i pari që bëhet i bardhë, nëse incidenca e më pak se 50 njerëzve pozitivë për 100,000 banorë konfirmohet për të tretën javë rresht, një kërkesë e domosdoshme për të kaluar në nivelin më të ulët të shkallës kromatike.


Sidoqoftë, ajo që duket e pashmangshme, duket se është kalimi në zonën e kuqe të Abruzzo, i cili tashmë ka vendosur në bllokim provincat e Pescara dhe Chieti. Guvernatori, Marco Marsilio, është skeptik, sipas të cilit RT do të kishte rënë nga 1.22 në 1.17. “Për këtë arsye – thotë ai – ne presim që dhoma e kontrollit të konfirmojë klasifikimin në zonën portokalli”.


Në periudhën 27 Janar – 9 Shkurt, Rt mesatar i llogaritur në rastet simptomatike ishte i barabartë me 0.99 (diapazoni 0.95- 1.07), një rritje krahasuar me javën e mëparshme dhe me një kufi të sipërm që përfshin një. Kjo është një nga të dhënat kryesore të epidemisë që doli nga monitorimi javor i ISS, siç përmbahet në një shënim nga i njëjti Institut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here