Itali/ Green pass dhe rregulla te reja, ja cfare duhet te dini

Green pass po, por vetëm në tavolina dhe vetëm në bare të mbyllura dhe restorante. Dhe nga e enjtja 5 gusht. Kjo është ajo që del nga dhoma e kontrollit me Kryeministrin Mario Draghi në Palazzo Chigi transmeton shqiptari.net.

Green pass – shpjegojnë burimet qeveritare – nuk do të jetë e nevojshme nëse konsumohet në banak, edhe nëse brenda. Në vend të kësaj, do të përdoret për palestra, pishina, banjë, teatro, muze dhe stadiume. Green pass do të jetë i vlefshëm për ata që kanë marrë të paktën një dozë të vak sinës, kanë pasur një tampon negativ në 48 orët e mëparshme ose janë shëruar nga Covid në gjashtë muajt e mëparshëm. Dekreti, megjithatë, do të jetë i hapur për ndryshime që Parlamenti vendos të miratojë.

Restorante, palestra, diskoteka dhe stadiume: çfarë ndryshon

Për të shkuar në një restorant për drekë ose darkë, do t’ju duhet Green pass vetëm nëse vendosni të uleni në tryezë dhe pastaj pija do të meret brenda restorantit. Në rast të konsumit në natyrë, ose brenda por në banak, shfaqja e Green pass nuk do të jetë e nevojshme.

Natyra e detyrueshme e certifikatës do të shtrihet gjithashtu për qasje në shfaqje të jashtme, llixha, pishina, palestra, panaire, kongrese dhe gara. Diskot, nga ana tjetër, mbeten të mbyllura, madje edhe për mbajtësit e Green pass. Certifikata do të përdoret gjithashtu për të hyrë në stadiume dhe koncerte, por pragjet e mbushjes për objektet ende nuk janë përcaktuar.

Zona e verdhë, portokalli dhe e kuqe: kufijtë e rinj

Nëse rajonet duhet të ndryshojnë ngjyrën, tani do ta vendosin parametra të ndryshëm, siç është mbrojtur tashmë nga Rajonet javët e fundit: kufiri midis zonave të bardha dhe të verdha do të përcaktohet nga përqindja e zënies së shtretërve në dispozicion. Drejtimi i dhomës së kontrollit është të vendosë kufirin në 10% për kujdesin intensiv dhe 15% për repartet e zakonshme.

Për të lëvizur në zonën portokalli, nga ana tjetër, pragjet përcaktohen në 20% të vendeve në dispozicion në kujdesin intensiv dhe në 30% për të gjitha shtrimet e tjera në spital. Kufijtë për hyrjen në zonën e kuqe janë më shumë se 30% të mbushura me njësi të kujdesit intensiv dhe 40% me departamente të tjera.

Avionë, trena, autobusë

Në dekretin e ri të ligjit nuk duhet të ketë rregulla në lidhje me përdorimin e Green pass për mjetet e transportit në distanca të gjata (trenat, aeroplanët, anijet) dhe as për transportin lokal publik (metro, tramvaj dhe autobusë). Vendimi, megjithatë, do të “trajtohet se shpejti”, thonë nga dhoma e kontrollit. Ndoshta që në javën e ardhshme.

Shkollë dhe tampon falas për nën 18 vjeç

Vendimi për shkollën gjithashtu është shtyrë: në dekret nuk do të ketë asnjë detyrim për të vak sinuar mësuesit dhe punonjësit e instituteve. Qeveria ka në plan të lirojë ose edhe të ulë çmimin e tamponëve për nën 18 vjeç.

Mini-karantina dhe gjendja e jashtëzakonshme

Kushdo që bie në kontakt me një pozitiv, por zotëron Green pass, do t’i nënshtrohet një karantine të reduktuar: në kohën e duhur, megjithatë, organet drejtuese po punojnë për të shkruar rregullin e ri. Sidoqoftë, nuk ka asnjë lajm në rast të infeksionit të ri ose infeksionit pavarësisht vak sinës. Drejt zgjatjes së gjendjes së jashtëzakonshme, e cila do të zgjasë deri më 31 dhjetor./shqiptari.net/

Share:

Author: rda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *