Nuk janë katër! Hartës së botës i shtohet oqeani i pestë, zbulohet emri i tijNë librat e gjeografisë në shkollë të gjithë kemi mësuar se në Tokë janë 4 oqeane: Atlantik, Paqësor, Indian dhe oqeani i Ngrirë i Veriut. Mirëpo, pakkush mund ta dijë se në fakt ekziston edhe një oqean i pestë i zbuluar prej dekadash, por i njohur vetëm së fundmi. Për herë të parë në mbi një shekull, në hartë ka një oqean të ri dhe quhet oqeani Jugor. National Geographic njoftoi të martën se zyrtarisht e njeh oqeanin Jugor, duke e bërë atë të pestin në hartë.

Oqeani Jugor është njohur prej kohësh nga shkencëtarët, por për shkak se nuk kishte kurrë marrëveshje në nivel ndërkombëtar, ne kurrë nuk e njohëm zyrtarisht atë,”-tha gjeografi i Shoqatës Kombëtare të Gjeografisë Alex Tait.

Oqeani i ri shtrihet në një unazë nga vija bregdetare e Antarktidës në 60 gradë gjerësi gjeografike në jug dhe dallon nga oqeanet e tjerë në përcaktimin e tij nga rryma, jo nga kontinenti. Zona është pak më e madhe se dyfishi i madhësisë së SHBA, sipas Agjencisë Qendrore të Inteligjencës. Organizata Hidrografike Ndërkombëtare e njohu Oqeanin Jugor në vitin 1937, por e shfuqizoi emërtimin në 1953. Megjithatë, Bordi Amerikan i Emrave Gjeografikë ka përdorur emrin e Oqeanit Jugor që nga viti 1999 dhe Administrata Kombëtare e Oqeanit dhe Atmosferës e njohu atë në shkurt.

Pika më e ulët e Oqeanit Jugor është 7,235 metra nën nivelin e detit në kanalin e Sandwichit të Jugut. Temperatura e ujit të Oqeanit Jugor ndryshon nga -2 ° C në 10 ° C (28 ° F deri në 50 ° F).

 

 

Por kur njihet prej vitesh pse i shtohet pikërisht tani hartës?

“Oqeani Jugor “përfshin ekosisteme unike dhe të brishta detare që janë shtëpia e një jete të mrekullueshme detare si balena, pinguinë dhe foka”,-i tha revistës National Geographic Explorer në Residence Enric Sala.

Mijëra specie jetojnë në Oqeanin Jugor dhe askund tjetër, dhe ndikimet e peshkimit në rajon janë ndjerë për dekada. Dhe shkencëtarët aktualisht po shprehin shqetësim se si ndryshimi i klimës po ndryshon Oqeanin Jugor. Muajin e kaluar, ajsbergu më i madh në botë, i cili ishte më shumë se tre herë më i madh se Los Angeles, u shkëput nga Antarktida. Në shkurt, një ajsberg tjetër më i madh se New York  u shpërbë.

/News31

.
Share:

Author: rda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *